Den nye Smarte AMS måleren - Hva betyr den for meg?

Automatisk strømmmåler

Med den nye smarte strømmåleren følger også en rekke bekymringer for forbrukeren.

Smarte strømmålere er en digital måler du har installert i sikringsskapet ditt, den erstatter den gamle strømmåleren. Den nye måleren registrerer kontinuerlig hvor mye strøm du bruker, og innrapporterer forbruket ditt hver eneste time – altså 24 ganger i døgnet.

Strømmålerne er koblet opp til internett eller annen måte for sikker kommunikasjon til ditt nettselskap. Smartmålerne gjør denne innrapporteringen på automatikk. Dermed trenger man ikke lengre å bekymre seg for om man har lest av strømmåleren eller ei.

Hvorfor har vi innført den automatiske måleren?

Strømprisen endrer seg

Strømprisen varierer mye fra time til time, og med de manuelle målerne finnes det ingen mulighet til å vite når du faktisk bruker strøm. Strømselskapene vet bare at du har brukt en gitt strømmengde mellom de to siste gangene du leste av strømmåleren.

Strømselskapene må dermed «gjette» på når du bruker strøm. Det regnes derfor ut en «vektet» gjennomsnittspris mellom hver gang du leser av måleren din. Derfor betaler du ikke for ditt faktiske forbruk.

Noen hadde med de gamle strømmålerne en mye høyere strømregning enn de skulle ha. Men de fleste har derimot betalt mindre enn de faktisk skulle ha gjort.

Oppgradering & vedlikehold av strømnettet

Det andre argumentet, er at strømselskapene ikke ønsker å bruke masse penger på å oppgradere strømnettet. Utbygging til å takle fremtidens utfordringer, der ingen bryr seg om når det er «rushtid» i strømnettet. Strømselskapene ønsker i stedet at strømkundene skal flytte strømforbruket sitt når det er mer ledig kapasitet.

For eksempel er ikke strømnettet laget for at alle skal komme hjem og lade elbilene sine til samme tid. Samtidig som man lager middag og skrur opp varmen i sprengkulda.

Når strømforbruket ditt skal rapporteres inn ofte, er håpet at kundene skal flytte strømforbruket sitt.  Fra perioder med høy pris og høy belastning i strømnettet. Til perioder med lav pris og lav belastning. Dermed slipper strømselskapene å oppgradere sitt nett.

Prisen endrer seg time for time

I pristabellen «strømpris time» til høyere for teksten, kan man se at strømprisen varierer med nesten 2 kr per kWh i løpet av 3 timer, fra klokken 6 til 9. Det skjer heldigvis svært sjeldent. Men det er alikevell viktig å være klar over at strømprisen svinger kraftig i løpet av døgnet. 

Når vi studerer kalkylen, ser vi også at prisøkningen skjer periodene hvor de fleste bruker mest strøm. Det er dette virkemiddelet strømselskapene ønsker å ta i bruk, dermed bruker de strømprisen som et verktøy til å flytte strømforbruket til perioder hvor det er ledig kapasitet på nettet.

httpsstromspar.no-83

Får jeg høyere strømregning?

Ja, mest sannsynlig. Målet er at du skal føle på at det er dyrt å bruke strøm i «rushtiden». Det blir så din egen jobb å redusere strømregningen ved å flytte strømforbruket fra dyre til billige perioder.

Utfordringen er at det gjerne er høy pris i perioder når du faktisk har et stort behov til å bruke mye strøm, som på morgenen når hele familien skal dusje og på ettermiddagen når matlagingen står på for fullt.

Følg med på ditt strømforbruk

Hvorfor bør jeg selv følge med på strømforbruket gjennom døgnet?

Du bør absolutt være aktiv – i alle fall om du har som mål å flytte strømforbruket ditt.

Planen er å bygge mange «tjenester» på toppen av strømmålerne, slik at «smarte hus» i fremtiden automatisk kan tilpasse strømforbruket den til enhver tid gjeldende strømprisen.

Man kan for eksempel se for seg at varmtvannsberedere, fryseskap og lignende unngår å trekke strøm i de dyreste periodene. Dette krever derimot ekstra investeringer i husets strømnett og/eller elektriske apparater for å fungere. Dette vil igjen koste penger.

Det aller meste av norsk strømforbruk går derimot til oppvarming, og det er begrenset hvor lett det er å flytte på forbruket om du ønsker en normal innetemperatur om vinteren.

Hva kan jeg selv gjøre uten å måtte endre mine daglige rutiner?

Dersom du ikke har mulighet til å stå opp om natten for å dusje eller bruke gassgrillen til å lage middag om vinteren, finnes det fremdeles tiltak man kan gjøre for å senke strømprisen i de periodene man er avhengig av å bruke strøm. Det viktigste man gjør er å være mer påpasselig på at man har valgt et strømprodukt som er tilpasset din forbruksprofil og ditt behov.

Velg en lavere strømpris – Utfordre din strømleverandør i dag

Kontakt oss

Har du spørsmål relatert til strømmarkedet, strømlevrandører eller vår tjeneste? Send oss gjerne en uforpliktende forespørsel pr. e-post til hei@stromspar.no. 

Vi ser frem til en hyggelig prat! 

MOTTA SKREDDERSYDDE TILBUD, HELT GRATIS

Velg en lavere strømpris

Registrer informasjon om ditt strømforbruk og motta uforpliktende tilbud, skreddersydd til din forbruksprofil!

  Ditt personvern er ivaretatt: Alle skjemadata krypteres over en sikker tilkobling.