Se opp for lokketilbud

Lokketilbud strøm

Det finnes desverre et hav av leverandører der ute som tilbyr strømavtaler med skjulte vilkår. Derfor er det viktig at du tar ansvar og ser til at avtalen er god!

Selv om strømmarkedet før var statlig regulert, og mange av dagens strømleverandører fortsatt er eid av stat og kommune florerer det av lokketilbud.  Når det finnes over 200 strømleverandører, og kundegrunnlaget som er begrenset. Vil det oppstå villedende markedsføring.

Når du bytter til en strømavtale som virker for god ut til å være sann, er det ofte sånn. Flere strømleverandører markedsfører seg selv som den billigste aktøren på markedet, og bruker ofte ord som: beste, rimelig og billig i markedsføringen sin. Det kan gi strømforbruker et inntrykk av at produktet som markedsføres ofte er vesentlig bedre enn hva det faktisk er. Flere strømleverandører flytter også fokuset vekk fra pris og til andre fordeler for å vekke tillit på andre måter.

Strømselskapene har ulike metoder til å få deg til å velge deres strømavtaler. Vi vil ta for oss noen punkter man bør være ekstra oppmerksom på når man bytter strømleverandør.

Får jeg prisen som oppgis?

Det er en kjent sak at flere strømleverandører skrur opp prisene på produkter som i utgangspunktet har en veldig lav pris. Flere avtaler som tilbys i dag, prissettes under det strømleverandørene selv betaler for strømmen på  Strømbørsen.

Dersom man går inn på forbrukerrådet sin sammenligningstjeneste strømpris.no,  kan man se at de billigste alternativene ofte er kampanjetilbud.

Dersom man ser på Spotpris/Innkjøpspris er de billigste avtalene kampanjeprodukter, etter kampanjeperioden er over blir man automatisk flyttet over til et annet og dyrere produkt. Dersom man selv huker av for at man ikke ønsker å se kampanjetilbudene, finner man fortsatt tilbud med priser under børspris.

For å få de oppgitte prisene, forutsetter det at du selv setter opp avtalegiro og e-postfaktura. Dersom du skulle glemme å gjøre dette, vil du automatisk flyttet over på et dyrere produkt.

Dette er dessverre helt i tråd med norsk lov, da det presiseres i avtalevilkårene. Spørsmålet er derfor, hvor ofte leser du igjennom avtalevilkårene når du bytter strømavtale?

Når det gjelder strømavtale av typen standard variabel florer det her også av kampanjetilbud. Dersom vi her også gjør et søk på strømpris.no får vi opp strømpriser som er langt under innkjøpsprisen, til og med er det noen strømleverandører som gir bort strømmen gratis. ofte binder man seg da til avtalen mellom 3 til 12 måneder.

Med en standard variabel strømavtale kan strømleverandør selv gå inn å styre prisen ettersom de selv ønsker. Endringer i prisen skal varsles to uker i forveien. Ofte blir dette gjort på «min side» så det er vanskelig for forbruker å følge med på eventuelle prisøkninger.

Når strømleverandør øker prisen vil dette produktet ikke lenger være billigst på strømpris.no. Derfor etablerer de et nytt kampanje produkt, så de igjen vises på toppen over de billigste leverandørene. Dermed har man igjen et nytt produkt som vises som det rimeligste produktet.

Dette er kun noen få eksempler på det som viser seg å være normal praksis blant strømleverandørene.  Derfor er det viktig at du som forbruker følger med på hvilken avtaler du velger, og setter deg inn i avtalevilkårene før du gjør et bytte. Vi anbefaler at man på forhånd avtaler hvilken fortjeneste strømleverandør skal ha på deg, slik at de i etterkant ikke kan endre din strømpris uten at du er klar over det.

Har fordelsprogrammene noen hensikt?

Har du opplevd å få rabatter på elektronikk, bensin eller flyreiser av din strømleverandør?  I teorien virker dette veldig fornuftig og fordelaktig. Å skulle få 500 kr i avslag på den nye Tv-en kun ved å bytte strømleverandør. Utfordringen ved disse type avtalene er at du ofte betaler såpass mye for strømmen, at kun i løpet av et par måneder har du allerede betalt inn din egen rabatt. Bruk heller litt tid til å finne en strømavtale som passer deg, og spar penger som du heller kan bruke på hva du selv måtte ønske.

Undersøk dine vilkår

Hva med topp 2, 5 eller 10 garanti?

Flere strømleverandører i dag tilbyr «topp garantier», for eksempel en topp 5 garanti. Hvor strømleverandør hevder at du til enhver tid skal ligge blant de 5 billigste strømleverandørene på markedet. Det ser jo ved første øyekast veldig bra ut. Jeg som forbruker kan jo da være trygg på at jeg alltid har en av de beste avtalene strømavtalene på markedet. Men er det virkelig sånn?

Når strømleverandørene tilbyr en «topp garanti» er det en “topp garantien” ut i fra deres egen referanseliste og ikke alle leverandører, som man først antar. Det som tilsynelatende høres ut som en veldig bra avtale, er faktisk en veldig dårlig avtale. Hvorfor? Jo når strømleverandørene setter sammen denne referanselisten, så finner de som oftest svært dyre avtaler hos de største leverandørene i Norge. Det resulterer i at du får en dyr strømavtale som markedsføres som en veldig billig strømavtale. Det kan kanskje være lurt å sjekke om du betaler rett pris. Les her for å se vår guide, til å kontrollere din strømpris.

Strømleverandørene stiller også krav

Når strømleverandør markedsfører sine produkter, legger de også inn forutsetninger for å få den gitte avtalen. Som oftest krever strømleverandør at du selv setter opp avtalegiro og e-postfaktura. Dersom du skulle glemme å gjøre det, er konsekvensen at du automatisk blir flyttet over på et dyrere strømprodukt. Ofte uten at du får beskjed om dette.

Velg en lavere strømpris – Utfordre din strømleverandør i dag

MOTTA SKREDDERSYDDE TILBUD, HELT GRATIS

Velg en lavere strømpris

Registrer informasjon om ditt strømforbruk og motta uforpliktende tilbud, skreddersydd til din forbruksprofil!

  Ditt personvern er ivaretatt: Alle skjemadata krypteres over en sikker tilkobling.

Kontakt oss

Har du spørsmål relatert til strømmarkedet, strømlevrandører eller vår tjeneste? Send oss gjerne en uforpliktende forespørsel pr. e-post til hei@stromspar.no. 

Vi ser frem til en hyggelig prat!