Strømleverandørenes fortjeneste

Strømleverandøres fortjeneste

Hvordan tjener de penger?

Vi snakker mye om at man bør være oppmerksom på hva strømleverandørenes marginer og fortjeneste faktisk er. Det er dessverre ikke alltid like enkelt å kontrollere. Strømmarkedet kan være veldig komplisert, med mange forskjellige priser, avtaletyper og vilkår.

Strømleverandørene henter ut sine marginer på forskjellige måter, I en spot-/innkjøpsprisavtale er det som oftest gjennom påslag, fastledd, og elsertifikater. Når du har en standard variabel strømavtale bakes marginene inn i strømprisen uten å spesifiseres. Med en fastpris gambler man mot strømleverandørene og satser på at den prisen man avtaler vil være lavere en børspris. Når man regner på hvilke marginer strømleverandør har, bruker vi Nord Pool som referansepunkt.

Strømleverandørene liker å få forbrukeren til å tro at de nærmest taper penger på deg som kunde. Kampen om kundene er hard, og strømleverandørene bruker alle tilgjengelige virkemidler for å gjøre seg attraktiv. Over hundre forskjellige strømleverandører konkurrerer om akkurat de samme kundene, nemlig deg og meg.  

Man kan se på tv, internett eller bli oppringt på telefon om kjempegode tilbud. Strøm til innkjøpspris, helt uten påslag, i noen tilfeller til og med et negativt påslag. Når det virker for godt ut til å være sant, er det ofte det.

Påslag er strømleverandørens fortjeneste pr kilowatt du forbruker. Påslaget avtales mellom deg og strømleverandør. Påslaget som avtales varierer som regel mellom 4- og 14 øre/kWh, og varierer mellom de forskjellige strømleverandørene. Påslaget som er avtalt mellom deg og strømleverandør kan endres ved å varsle deg via mail eller min side. Derfor er det viktig å følge med ved jevne mellomrom. En normal husholdning bruker i dag ca. 20.000 kWh, og med et påslag på 10 øre/kWh blir dette 2000 kr i løpet av et år. Ren fortjeneste til strømselskapet.

Fastledd er en fast avtalt sum du betaler pr. mnd. for leveranse av strømmen. Det kan variere fra 0 kr til 149 kr pr mnd. Dersom du bruker lite strøm kan fastleddet utgjøre en stor del av strømregningen din.  Dersom du bor i leilighet og forbruker 6000 kWh i året, og betaler strømleverandør et fastledd på 69 kr. Utgjør dette et ekstra påslag på 13.8 øre/kWh ((69*12):6000 = 13.8))

Elsertifikater er i utgangspunktet en avgift til staten. Men dessverre henter strømselskapene ut ekstra marginer i elsertifikatkostnaden, ved at de fakturerer kunden for mer enn hva de selv faktisk betaler for elsertifikatene. Les mer om elsertifikater her.

Flere strømavtaler i dag forutsetter at du setter opp e-faktura eller avtalegiro. Dersom du ikke gjør dette, tilkommer ofte et fakturagebyr på opptil 79 kr pr. mnd. det utgjør 948 kr. I løpet av et år. Vær oppmerksom og sjekk strømfakturaen din.

De Fleste strømselskaper tilbyr i dag forsikringer og andre tillegstjenester, ofte gratis de tre første månedene. Deretter legges kostnaden til på fakturaen, uten at man nødvendigvis selv er klar over det.

 

Forsikringene inkluderer bla. en rimeligere strømpris dersom du skulle bli syk, 0 kr i egenandel ved lynnedslag (ofte dekket gjennom hus-/innbo forsikring) eller at du slipper å betale strømregningen i inntil 4 mnd. dersom du skulle bli arbeidsledig. Prisen på slike forsikringer varierer fra 1,5 kr pr dag til 79 kr i mnd.

Velg en lavere strømpris – Utfordre din strømleverandør i dag

MOTTA SKREDDERSYDDE TILBUD, HELT GRATIS

Velg en lavere strømpris

Registrer informasjon om ditt strømforbruk og motta uforpliktende tilbud, skreddersydd til din forbruksprofil!

  Ditt personvern er ivaretatt: Alle skjemadata krypteres over en sikker tilkobling.

Kontakt oss

Har du spørsmål relatert til strømmarkedet, strømlevrandører eller vår tjeneste? Send oss gjerne en uforpliktende forespørsel pr. e-post til hei@stromspar.no. 

Vi ser frem til en hyggelig prat!